Zihin Haritaları Sunum Hazırlarken Bize Nasıl Yardımcı Olur?

Tony Buzan tarafından bulunan zihin haritası, yeni fikirler üretmede, planlama yapmada, karar verme süreçlerinde ve problem çözmede kullanılagelen bir teknik. Tek ihtiyacınız, boş bir kâğıt ve renkli kalemler. Üzerinde fikir üretmek istediğiniz kelimeyi kâğıdın ortasına yazın ve renkli dallar çıkararak size çağrıştırdığı yeni kelimeleri dallara yazın. Yeni dallar, kelimeler, resimler, simgeler…

Bu yazımda zihin haritası tekniğini nasıl kullanabileceğinizden ziyade, sunumlarınıza katacağı artılardan bahsedeceğim. İnternette yapacağınız küçük bir araştırmayla tekniğin temellerine ulaşablirsiniz, ayrıca Tony Buzan tarafından yazılmış kitaplardan konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. (Zihin Haritaları, Tony Buzan ve Barry Buzan; How to Mind Map,Tony Buzan)

Zihin haritaları sunum hazırlarken bize nasıl yardımcı olur?

1. Yazar tıkanması yaşamamızı engeller

Özellikle filmlerde sık karşılaştığımız bir sahnedir: Yazar daktilosunun başına oturur, saatler, hatta günler geçmesine rağmen önündeki kâğıda hiçbir şey yazamaz. Sunum hazırlarken, eğer direkt bilgisayarın başına geçip Power Point’i açtıysanız benzer bir duyguyu yaşamışsınızdır. O beyaz sayfa sanki hiç dolmayacakmış gibi gelir. İşte zihin haritaları bu noktada yardımımıza yetişiyor. Kâğıdın ortasına sunumunuzun başlığını yazın, ilk dallara anlatacağınız temel noktaları ve böylece devam edin. Önünüzdeki kâğıdın bir anda nasıl dolduğuna siz bile şaşıracaksınız.

2. İçeriğimizi daha iyi organize etmemizi sağlar

Zihin haritaları sayesinde, anlatacaklarınız arasındaki bağlantıları net bir şekilde görebileceksiniz. Böylece sunumunuzun iskeletini daha rahat oluşturabilecek, sunum akışınızın nasıl olması gerektiğine daha rahat karar verebileceksiniz. Ayrıca hangi noktaları öne çıkarmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olabileceksiniz.

3. Boşlukları doldururmamızı sağlar

Zihin haritaları, fikirleri görsellere dönüştürür ve onları daha somut bir hale getirir, bilgiler arasındaki kopuklukları, boşlukları daha iyi görebilmenizi sağlar. Böylece önemli bir bilgiyi (veriyi) atlama ihtimalini azaltırız. Yine bu görseller sayesinde hangi noktaları detaylandırmanız gerektiğini kolayca gözlemleyebilirsiniz.

4. Amacınızdan sapmanızı önler

Klasik listeleme yöntemi (aklınıza gelenleri bir liste hâlinde kâğıda aktarmak) ile sunumlarınızı oluştururken zihninizin ana konudan uzaklaşması kaçınılmazdır. Çizgisel bir şekilde ilerlediğiniz için referansınız hep bir önceki maddedir. Dolayısıyla maddeler ilerledikçe temel konudan uzaklaşırsınız. Oysa zihin haritalarında, kâğıdın merkezinde (dolayısıyla zihnimizin merkezinde) hep ana konu vardır. Alt dallara insek de dikkatimiz hep ana konunun üzerindedir. Dolayısıyla tüm maddelerimiz ana fikre bağlı bir şekilde gelişir. Bu da sunumunuzun bütünlüğünü güçlendirir.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *